Bakkerij Van Vreede

Over ons

Het enthousiasme voor het vak lijkt er bij de familie van Vreede letterlijk ingebakken! Op 4 mei 1931 startte Jos van Vreede een bakkerij. Dat was in de Korenstraat 18, toen nog Heesakker A95. Het was de dertiende bakkerij in het toen nog kleine dorp Sint-Michielsgestel. De zaken liepen al snel heel goed en het werd voor Jos te druk om de werkzaamheden alleen te verrichten. Daarom kwamen zijn broers Antoon en Marinus bij hem werken. Naast de winkel werd er ook brood thuisgebracht bij klanten op de bakfiets. Iets wat veel tijd vergde! Antoon en Marinus hadden dan ook ieder een broodwijk. Ze bezorgden hun producten in Sint-Michielsgestel maar ook in Schijndel, Boxtel, Berlicum en Middelrode. Direct na de oorlog werd een eerste bedrijfsauto aangeschaft: een Ford V8 uit 1946. Van een bakfiets naar een achtcilinder auto, wat een vooruitgang!

De tijden werden steeds beter en er ontstond steeds meer vraag naar gebak. De bakkerij speelde daar op in door een banketbakker aan te nemen. Veel van onze klanten kennen nog de specialiteit van de toenmalige bakkerij; de overheerlijke speculaas. Wekelijks gingen er honderden kilo’s speculaas over de toonbank, tot ver buiten Gestel werd van deze lekkernij genoten.

Eind jaren ‘50 stopte Jos en Antoon met het bakkersvak en Marinus nam de bakkerij over. Marinus droeg de zaak ruim tien jaar later over aan zoon Tonnie met zijn vrouw Toos. Doordat de vraag naar het bezorgen van brood afnam, werd de winkel steeds belangrijker. Toos was verantwoordelijk voor de winkel, maar kon het al snel niet meer alleen aan en er moest een collega bijkomen. De bakkerij ging zich steeds meer toeleggen op hun specialiteit: het bakken van brood.

Ook bij Marcel, de zoon van Tonnie en Toos, was het enthousiasme voor het bakkersvak gewekt en in 1993 behaalde hij zijn felbegeerde bakkersdiploma’s. Familie van Vreede had er weer een bakker bij! Marcel wilde het inmiddels meer dan tachtigjarige bestaan van het bakkersbedrijf voortzetten. Hiervoor kwam de kennis van Tonnie en Toos, de bakkers en de medewerksters van de winkel erg goed van pas.

De bakkerij werd in 1998 gemoderniseerd. In 2011 is onze bakkerswinkel opnieuw compleet verbouwd. Sinds de verbouwing is er communicatie over en weer tussen onze klanten en bakker. Klanten kunnen continu een kijkje nemen op het ambachtelijke productieproces.

Wij hopen dat we de traditie van ambachtelijke kwaliteit nog lang voort kunnen zetten, zodat u nog lang van onze heerlijke dagverse producten kunnen genieten!